ABD Göçmen Olmayan Vize Türleri ve Başvuru Süreçleri

Amerika Birleşik Devletleri’ne seyahat amacınıza uygun vize türünü belirlemenize ve başvuru sürecinizi yönetmenize yardımcı olmak için, en yaygın göçmen olmayan vize kategorilerini aşağıda özetledik. Sunduğumuz danışmanlık hizmetleri hakkında bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Vize görüşmesine ihtiyacım var mı?

Aşağıdaki kriterlere uyan ve B1/B2 ya da C1/D vizesine başvurmak isteyen başvuru sahiplerinin vize görüşmesi için şahsen gelmelerine gerek olmayabilir. Vize yenileme veya belirli yaş kriterlerini karşılama gibi durumlarda, başvuru sahipleri vize görüşmesinden muaf olabilirler. Bu uygunluk, resmi vize başvuru portalında DS-160 formunun doldurulmasının ardından sorulan sorulara verilen yanıtlara göre sistem tarafından otomatik olarak belirlenir. Firmamız, bu süreci başvuru sahibi adına yürüterek, formların doğru doldurulmasını ve muafiyet durumunuzun doğru bir şekilde sorgulanmasını sağlar. Başvurunuzun durumuna göre şahsen görüşmeye gelmeniz gerekip gerekmediği belli olacaktır. Muafiyetle yapılan başvuruların sonuçlanması, belgelerin Konsolosluğa ulaşmasından itibaren genellikle 10 iş günü sürmektedir.

Şahsen randevuya katılma gerekliliğinden muaf olmaya kimler hak kazanabilir?

14 yaşın altındaki başvuru sahipleri

  • Ebeveynlerden birinin geçerli bir B1/B2 vizesinin olması zorunludur

79 yaşın üzerindeki başvuru sahipleri

  • Başvuru sahibi başvuru sırasında 80 yaşını doldurmuş olmalıdır.

Vizesini yenileyen başvuru sahipleri

Aşağıdaki kriterlere uygun ve B1/B2 ya da C1/D vizesini yenilemek isteyen başvuru sahiplerinin vizelerini yenilemek için şahsen görüşmeye gelmeleri gerekmeyebilir.

Başvuru sahibinin Türkiye’de yaşıyor olması gerekmektedir – Küba, Irak, İran, Libya, Kuzey Kore, Somali, Sudan, Suriye, Venezuela ve Yemen vatandaşı olan ya da çift vatandaş olup bu ülkelerden birinden vatandaşlığı olan kişiler hariç. Bu ülkelerden gelen başvuru sahipleri şahsen görüşmeye gelmek zorundadır.

Daha önceki başvurusu sırasında Ankara’daki A.B.D. Büyükelçiliği’nde ya da İstanbul’daki Başkonsoloslukta dijital olarak 10 parmak izi vermiş olmak zorundadır (1 Mayıs 2007 tarihinde ya da sonrasında).

Bir önceki A.B.D. vizesi hala geçerli olmalı ya da bitiş tarihinin üzerinden 12 aydan fazla süre geçmemiş olmalıdır.

Pasaporttaki Kişisel bilgiler (ad,doğum yeri ve doğum tarihi) değişmemiş olmalıdır

Bir önceki A.B.D. vizesi kayıp ya da çalınmış olmamalıdır.

Bir önceki vize başvurusu için idari işlem yapılmış olmamalıdır.

Başvuru sahipleri yalnızca aşağıda belirtilmiş olan gerekli dökümanları göndermelidir. Not: diğer dökümanlar iade edilmeyecek, imha edilecektir.

10 yıl geçerli olan turist (B1/B2) vizelerini yenileyen başvuru sahipleri

  • Pasaport
  • DS-160 formunun onay sayfası
  • A.B.D. vizesinin olduğu pasaport (orjinal olmalı, fotoğraf kabul edilmez)
  • Son altı ayda beyaz fon ile çekilmiş, 5×5 cm boyutunda bir adet renkli fotoğraf. Gözlüklü olarak çekilmiş fotoğraflar artık kabul edilmemektedir;

14 yaşın altındaki başvuru sahipleri:

  • Pasaport
  • DS-160 formunun onay sayfası
  • Son altı ayda beyaz fon ile çekilmiş, 5×5 cm boyutunda bir adet renkli fotoğraf. Gözlüklü olarak çekilmiş fotoğraflar artık kabul edilmemektedir;
  • Türk kimliğinin (nüfus cüzdanı) bir kopyası
  • Ebeveyn(ler)in geçerli B1/B2 vizelerinin kopyaları (yalnızca bir ebeveynin varsa o da yeterlidir).
  • (Eğer varsa) A.B.D. önceki vizesinin bulunduğu pasaport.

79 yaşın üzerindeki başvuru sahipleri:

  • Pasaport
  • DS-160 formunun onay sayfası

Son altı ayda beyaz fon ile çekilmiş, 5×5 cm boyutunda bir adet renkli fotoğraf. Gözlüklü olarak çekilmiş fotoğraflar artık kabul edilmemektedir.

Vize görüşmeniz için gereken dökümanların listesi genellikle aşağıdaki dökümanlardan oluşmaktadır:

  1. Vize görüşmeniz için gereken dokümanların listesi aşağıdadır:
    1. A.B.D.’ye giriş yapacağınız tarihten itibaren en az 6 ay geçerli olan pasaport
    2. DS-160 – yalnızca onay sayfasının çıktısı
    3. Son altı ayda beyaz fon ile çekilmiş, 5×5 cm boyutunda bir adet renkli fotoğraf. Gözlüklü olarak çekilmiş fotoğraflar artık kabul edilmemektedir.

    Vize tipine bağlı olarak bazı destekleyici dokümanlar gerekebilir. Ayrıntılı bilgiyi aşağıda bulabilirsiniz:

    Turist (B1/B2)/Transit (C) Vize

    Başvurunuzu destekleyeceğini düşündüğünüz tüm dokümanları görüşme için yanınızda getirebilirsiniz.  Eğer öğrenci iseniz resmi transkriptler başvurunuzu desteklemeye yardımcı olabilir.

    Öğrenci Vizeleri (F1, F2, M1, M2)

    SEVIS sistemi tarafından oluşturulan, okul tarafından verilen I-20 formu

    Resmi transkript – eğer halihazırda öğrenci iseniz ya da yakın zamanda mezun olduysanız

    Öz geçmiş (CV), davet mektubu, askerlik kartı, araştırma planı (yalnızca İran vatandaşları için)

    Değişim Programı Vizesi (J1, J2)

    DS-2019 Formu (Değişim Programı Statüsü için Uygunluk Sertifikası)

    DS-7002 Formu (Eğitim / Staj için Yerleştirme Planı)

    Öz geçmiş (CV), davet mektubu, askerlik kartı, araştırma planı (yalnızca İran vatandaşları için)

    Mürettebat Vizesi (D, C1/D)

    İşveren tarafından düzenlenmiş şirket antetli kağıdına basılmış kişinin çalışma durumunu ve ABD’de kalacağı süreyi belirten belge.

    İşverenin tarafından düzenlenmiş çalışma kartının kopyası.

    Sözleşme ve Gemi Adamı Cüzdanı.

    Geçici İşçi/Çalışan veya Stajyer Vizesi (H,L,P,O,Q,R)

    Bütün dilekçe temelli vize başvurularında orijinal dilekçe (I-129) ibraz edilmelidir.

    Gazeteci Vizesi (I)

    İşveren tarafından düzenlenmiş basın kartı kopyası.

    İşveren tarafından yazılmış kişinin ne kadar süredir çalıştığını, pozisyonunun geçici mi kadrolu mu olduğunu ve ABD’de ne kadar kalacağını belirten belge.

    Lütfen Dikkatlice Okuyunuz

    ABD Göçmenlik ve Vatandaşlık Yasası çoğu göçmen olmayan vize kategorisi için başvuru yapanların ülkelerine güçlü  sosyal, ailevi ve ekonomik bağlarının olmasını gerekli kılmaktadır.Bu nedenle, yukarıda belirtilenlere ilaveten, vize görüşmesi yapan konsoloslar başvuru sahiplerinden seyahat amaçlarını ve ülkelerindeki durumlarını gösteren destekleyici başka belgeler isteyebilirler.Başvuru sahipleri vize görüşmesine, seyahat amaçlarını ve ABD’de kısa bir süre kaldıktan sonra ülkelerine döneceklerini ispatlayan belgeler getirebilirler.Gerekli olduğunda bağlarını ispatlamaya hazırlıklı olmalıdırlar.

    Ülkenize olan bağlarınızı gösteren destekleyici belgelerden bazıları aşağıdaki belgelerdir:

    Çalıştığınızı gösteren çalışma kartı, çalışma belgesi; gelirinizi gösteren maaş bordrosu, banka hesap cüzdanı; şirket sahibi iseniz şirketinizin finansal durumunu gösteren belgeler, vergi mükellefiyeti, çalışanların maaş bordroları, para akışını gösteren banka dökümleri, yıllık zarar kazanç durumunu gösteren belgeler. Kredi kartı ekstreleri finansal doküman olarak kabul edilmemektedir.

    Üçüncü ülke vatandaşlarının doğum sertifikalarını/kimlik kartlarını , varsa evlilik cüzdanlarını, 18 yaş üzeri erkek başvuru sahiplerinin askerlik veya askerlikten muaf olduklarını gösteren belgeleri  yanlarında bulundurmaları gerekmektedir.

    Bilim veya teknoloji ile ilişkili bir amaçla seyahat edecek olanların (konferans, eğitim, araştırma, cihaz alımı gibi) CV veya öz geçmişlerinin bir kopyasını, yayın listelerini, ABD’deki kurumdan aldıkları davet mektubunu ve spesifik olarak seyahat amaçlarını destekler nitelikte olan diğer başka belgeleri yanlarında bulundurmaları gerekmektedir.

    ABD’ye tıbbi tedavi amaçlı seyahat edecek olanlar için destekleyici belgeler:

    ABD’deki doktordan tıbbi değerlendirme raporu ve/veya uygulanacak olan tedavi ile ilgili rapor.Bu rapor spesifik olarak randevu gününü, tedavi sürecini, doktor ve hastane bilgisini ve tedavinin yaklaşık maliyetini içermelidir.

    1. Uygulanacak olan tedavi için ön ödeme yapıldığını gösteren belge (orijinal doktor/hastane faturası)
    2. Hastanın Türkiye’deki doktorunun düzenlediği hastalık teşhis raporu.
    3. Tıbbi masrafları karşılayabileceğini gösteren finansal belgeler.
    4. Resmi görevliler için masrafların devlet tarafından karşılanacağını gösteren Sağlık Bakanlığından bir belge.

    Danışmanlık hizmetimiz kapsamında, başvuracağınız vize türüne göre hangi belgelerin gerekli olduğu, bu belgelerin nasıl hazırlanması gerektiği ve İngilizce çevirileri konusunda size detaylı rehberlik sunmaktayız. Lütfen unutmayın ki, tüm belgelerin eksiksiz sunulması vize almanızı garanti etmez. Vize onayı, tamamen görüşmenizi yürüten konsolosluk yetkilisinin, durumunuzu ABD göçmenlik yasaları çerçevesinde değerlendirmesine bağlıdır.